Bestemming X Pool 2024 - Spelregels

 

Hoe kun je stemmen?
Je kunt elke week tot vrijdagavond 20:00 uur je stem uitbrengen. Dit kan alleen als je ingelogd bent. Je mag je stem zo vaak veranderen als je wilt, alleen je laatste stem telt mee voor de uitslag.

De pool start voorafgaand aan aflevering 1, maar je kunt ook later (op elk moment) mee gaan doen met de pool.

Hoe werken de vragen?
De vragen zijn opgedeeld in 2 categorieŰn: de basisvragen over de aflevering en de bonusvragen over de finalisten. De antwoorden op de basisvragen zijn direct na de uitzending bekend, en kunnen dus direct toegekend worden. De antwoorden op de bonusvragen zijn pas aan het einde van de serie bekend. Om de pool spannender te maken krijg je echter ook al punten voor deze vragen. Als een voorspelling juist zou kunnen zijn omdat de kandidaat nog in het spel zit, en dus mogelijk finalist kan worden, wordt deze vraag goed gerekend en krijg je hiervoor punten. Zodra een kandidaat de serie moet verlaten, worden de eerder toegekende punten voor deze bonusvragen van alle eerdere afleveringen weer net zo hard afgetrokken van je totaal. Je puntentotaal kan dus zowel omhoog als omlaag gaan tijdens de serie.

Bestemming X vragen
Voor de Bestemming X pool hebben we drie specifieke vragen toegevoegd. De eerste is wie er in de VIP ruimte komt. Voor wie niet bekend is met Bestemming X, kandidaten kunnen normaliter een voordeel winnen in elke aflevering: het betreden van de VIP ruimte. Dit is een ruimte boven-voorin de bus waarbij de kandidaten tijdelijk naar buiten kunnen kijken Ún dus naar clues kunnen zoeken waar ze op dat moment van de reis zijn.

Daarnaast zijn er vragen over de volgende bestemming Ún de eindbestemming. Voor de volgende bestemming worden de 15 meest waarschijnlijke landen als optie gekozen, zoals bijvoorbeeld buurlanden van het huidige land. Voor aflevering 1 gaan we uit van een beginpunt in Nederland. Voor de eindbestemming worden de 15 grootste en meest waarschijnlijke landen meegenomen. Naast de 15 landen is er een ook een optie "overig" die de andere opties moet bedekken.

Hoe werkt de puntentelling?
Iedereen begint met 0 punten, dus ook zij die later instappen. Heb je een juiste voorspelling gedaan, dan krijg je hiervoor een aantal punten. Heb je het fout, dan krijg je daar natuurlijk geen punten voor. Ook als je een keer vergeet te stemmen, krijg je uiteraard geen punten.

Het aantal te behalen punten per vraag verschilt per aflevering. Hoe meer mensen er nog in het spel zitten en hoe meer keuzemogelijkheden er dus nog zijn, hoe meer punten je krijgt voor een juist antwoord. Elke aflevering gaat dit aantal punten een beetje omlaag.

Wat gebeurt er als er dingen in de serie gebeuren waar de pool geen rekening mee gehouden heeft?
In dat geval beslist de spelleiding. We proberen deze situaties zo eerlijk mogelijk op te lossen. Dat kan soms misschien in je nadeel, en op andere momenten juist in je voordeel werken. Helaas kunnen ook wij niet in de toekomst kijken. De spelregels en puntentelling kunnen achteraf dus nog veranderen in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld als er een nieuw element in het spel wordt gebracht.